SECUNDÀRIA ENS CONTA DE LES JORNADES IGNACIANES


SECUNDÀRIA ENS CONTA DE LES JORNADES IGNACIANES

Els alumnes de tercer de l’ESO van gaudir aquest any d’unes jornades diferents i adaptades al coneixement de les diferents cultures que hi ha al món i que ens envolten també en la nostra societat el dimarts 30. Vam començar, com és habitual durant totes les jornades escolars, amb el Bon Dia, dedicat a reflexionar sobre els llocs o situacions en què seria possible l’ajuda dels alumnes. Seguit, vam gaudir amb la resta de l’alumnat del col·legi, de l’activitat germanor. Aquesta tractava de posar en comú totes les accions que fem en el nostre dia a dia i acompanyar aquestes accions amb els verbs ajudar, acompanyar, perdonar, esforçar-se i escoltar. Vam acabar l’activitat de germanor construint i muntant un cossiol on estaven escrits aquests cinc verbs per allotjar una planta que viatjarà el que queda de curs per totes les aules de la nostra escola. La següent activitat del matí va ser visualitzar un documental anomenat “El valor de l’educació” on els nostres alumnes van descobrir la realitat escolar de Tanzània, molt diferent de la nostra. Amb aquesta informació vam fer un taller on els alumnes feien veure en una taula que vam compartir amb el curs sencer, les diferències entre la nostra realitat i la seua. Acabàrem el matí tenint la dinàmica anomenada “El món en miniatura”, usada per a veure les característiques de la població mundial amb els percentatges d’una aula. A la vesprada, part del curs estigué fent de monitor a primària i els que quedaren, gaudiren d’una gimcana basada en les diferents realitats que gent de la seua edat sofreix arreu del món mitjançant jocs de proves i situacions educatives diferents.


El dimecres 31 vam començar la jornada amb el Bon Dia parant atenció a tot el que s’havia viscut en la jornada anterior i tot seguit vam passar la primera part del matí escoltant els testimonis d’Encarna Durán, que és Coordinadora regional de la Comunitat Valenciana i Múrcia de la ONGD Entrecultures; de Marisol Domínguez, que és voluntària en el Centre d’escolta San Camilo de València; d’Amparo Navarro, que és la coordinadora de l’Espai Interreligiós del (SJM) i del projecte Dones i Església i, en darrer lloc, de Cecília Villarroel, que és la directora de la delegació en València del Servici Jesuïta a Migrants. Els testimonis d’aquestes dones ens serveixen per a veure la realitat d’una església sovint prou amagada i desconeguda per a la nostra societat. Cadascuna d’elles contà des del seu camp de treball la realitat que viu i desenvolupa. Després del patí vam tindre el segon moment del matí on Marcos Pla i Miquel Perles ens feren, en primer lloc, una xerrada i, en segon lloc, un taller amb el tema de l’ecologisme i la sostenibilitat en l’església i en la nostra societat.


L’alumnat acabà les jornades amb una valoració grupal mitjançant una diana i de manera individual amb un formulari, on cadascú expressà quina activitat li havia agradat més, quina menys i perquè de tot plegat.

.