El passat 2 de maig tinguérem l’oportunitat de visitar el Centre Educatiu Comenius. Hi vam anar un grup ben nombrós: l’Equip Directiu i l’Equip de Coordinació Pedagògica de Secundària. En total, unes 13 persones disposades a descobrir, escoltar i aprendre.
Una vegada ficats en el tema, la xerrada inicial amb el director i la cap d’estudis va ser molt reveladora: l’atenció a l’alumnat de UECO és personalitzada. Així, les adscripcions a grups, matèries o activitats és sempre segons cada cas i valorant les possibilitats d’integració i de progrés de cada persona.
És evident que la Secundària és una, però diversa. Així, no tenen necessitat d’incloure l’alumnat de UECO en les assignatures més instrumentals, encara que acompanyen el curs a què estan adscrits a eixides i a algunes matèries. La integració no passa per la uniformització: cada persona té necessitats diverses.
D’altra banda, el paper dels PT en el disseny dels programes i l’acompanyament de l’alumnat resulta cabdal per a l’èxit de les mesures. Tenen molt clar que l’objectiu no és el títol d’ESO, però la flexibilitat i la mobilitat és prou habitual (i, de fet, veiérem tres alumnes participant en un projecte de 3r ESO). No necessàriament calen més recursos (encara que sempre són benvinguts), sinó aprofitar-los bé. És essencial optimitzar-los i repartir-los segons les mancances i prioritats del nostre alumnat, sempre com a centre de la nostra feina i amb la finalitat de millorar l’atenció a la diversitat.
També ens va cridar molt l’atenció que hi havia aules de UECO d’Infantil, amb la qual cosa la presència de l’alumnat divers és constant des de ben menuts i crea un ambient idoni per a la inclusió.
Finalment, tot i que l’objectiu era conéixer el seu model d’inclusió, ens van cridar l’atenció els cartells, escrit sempre i únicament en valencià, el teatre amb graderies que ocupava el centre del pati interior de l’edifici i l’empresa de seguretat que controlava l’accés al col·legi.
Anna Garcia i Carles Durà Herrero