Les Escoles Sant Josep han estat el centre educatiu de la Companyia de Jesús amb una major representació al XXX Curs de Dimensions Educatives Ignasianes, popularment conegut com a “curs llarg” de Salamanca. A més a més, la representació del centre cobria pràcticament totes les etapes i estaments de l’escola de València, ja que van assistir-hi Rubén Mora (Primària), Paco Roca (Formació Professional), Antoni Rubio (Secundària i Batxillerat) i Sergio Vilanova (PAS), qui també es va convertir en l’únic representant del personal d’administració i serveis en l’esmentat curs.
La primera part del curs es va desenvolupar del 7 al 18 de novembre i tindrà una segona part l’octubre de 2023. Un total de 27 docents procedents de les escoles jesuïtes d’Andalusia, País Basc, Catalunya, Madrid, Saragossa, Alacant o Galícia, entre d’altres, van gaudir d’una formació intensa i profunda, així com de tres visites ben interessants a les dues catedrals de la ciutat, l’arxifamosa Universitat i la localitat de Zamora, a una hora i escaig de Salamanca.
La formació va arrancar amb un recorregut per l’experiència vital de Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús, fent especial esment dels moments cabdals de la seua vida, com el setge de Pamplona i el posterior trasllat a Loiola, les experiències místiques a Manresa o La Storta, el pas per Montserrat o Salamanca, l’etapa de formació a París, l’expedició fallida a Jerusalem o tota l’activitat que va desenvolupar a Roma fins al final de la seua vida. El segon dia, en canvi, es va dedicar a fer un recorregut per la història de la Companyia de Jesús, així com es van explicar aspectes ben interessants sobre el funcionament intern de l’orde i, fins i tot, algunes confidències sobre la presència jesuïta al Vaticà.
El jesuïta Cristóbal Jiménez, sj, amfitrió del curs a Salamanca, va ser l’encarregat de continuar la formació, tot desbrossant els misteris de l’espiritualitat ignasiana. Conceptes complexos com el discerniment, l’esperança o la indiferència, fonamentals per a poder viure amb profunditat, van centrar una part de la formació en què destacaren especialment les explicacions sobre la presa de decisions al si de la Companyia o les reflexions al voltant del concepte de l’agraïment.
El repàs als textos fonamentals de la pedagogia ignasiana, com les Característiques de l’educació de la Companyia de Jesús, lectura obligatòria per a qualsevol docent d’un centre jesuïta, o les reflexions sobre el procés d’escolta i com situar-nos davant del “jo educador”, a càrrec de la psicòloga Neva Chico de Guzmán, van donar pas a un final de curs centrat en un aspecte cabdal per a la Companyia: la Ciutadania Global. Tres membres de la comissió que està treballant per a implementar l’educació per a la Ciutadania Global a les escoles jesuïtes, tot partint del document Dones i homes per a una Ciutadania Global, presentat en 2020 per Educsi, van ser els encarregats d’explicar un projecte que marcarà la marxa de l’educació al si de la Companyia de Jesús en les dècades vinents.
Antoni Rubio